————–
Robots:
————–
Geschiedenis
In 1994 kwam Mark Thorpe met het idee om robots te laten strijden in een arena. Dit kwam nadat hij een stofzuiger op afstand bestuurbaar had gemaakt en hij hierbij meer tegen meubels aan stootte dan echt de vloer schoon kreeg. Maar hierdoor kwam hij wel op het idee om elektrisch gereedschap tegen elkaar te laten strijden. Dit idee heeft hij met een aantal vrienden uitgewerkt en zo werden de eerste underground wars gehouden in San fransico. Bij dit spelletje was een televisie producent aanwezig van Mentorn en deze besloot een proefserie op te nemen. BBC heeft deze serie gezien en besloten om uit te zenden. En zo werd er vier jaar na Mark Thorpe zijn idee, de eerste series opgenomen in de studio in Londen. Bij de eerste Series had Robot Wars nog niet zoveel naamsbekendheid. Maar dat veranderde, en snel. Al gauw was Robot Wars razend populair in Engeland en niet veel later ook in de rest van de wereld. Amerika kwam met Battle Bots op de proppen en Discovery met junk yard wars. In Nederland zijn twee series uitgezonden en ook Duitsland heeft 1 serie gemaakt via Mentorn.
Hoewel het programma nog erg populair is onder grote groepen mensen, zijn er geen zenders meer die het willen uitzenden en dus ook geen opnames. Maar de hobby leeft nogsteeds voort doordat de stichtingen regelmatig evementen organiseren.
Op deze tekening is te zien hoe de arena er tijdens de laatste series erzag:

Vanaf de linker kant kwamen de robots binnen. Het bovenste en onderste grijze vlak waren de bullpin van de robots (bak waarin de robot geactiveerd wordt). In de middelste bullpin stonden de huisrobots. De huisrobots gingen in 1 van de 4 hoeken staan en zodra een robot over de rode lijn gaat, mocht een huisrobot deze aanvallen. Helemaal boven aan de rechterkant zit de flame grid. Een robot kon hierop gezet worden en geroosterd worden. Een robot die alleen kan duwen, kan op deze manier toch zijn vijand schade aanrichten. Daarnaast is er dan nog in het midden van de arena een rond draaiende schijf. Deze moest aangezet worden met de gele “knop” onderin het beeld. Deze schijf deed geen schade, maar zorgde wel dat de robot uit koers geslingerd werd. Een robot ook kon ook in de pit gegooid worden. Hiervoor moest eerst op de gele knop helemaal rechts gedrukt worden, waarna het vierkante vlak rechts onderin open ging. Zo onstond de pit waar een robot ingeduwd kon worden. Als deze robot erin viel was het spel ook beeindigd. Voor de rest was het spel ook beeindigd als de andere robot zich niet meer kon bewegen of als beide robots langer dan 5 minuten in gevecht zijn. Zodra een robot niet meer kon rijden (immobiel was) mochten de huisrobots ermee gaan spelen. Deze konden hem op de flipper zetten (vierkante vlak links boven) of op de dropzone zetten (vierkante vlak met rood kruis erin). Bij de flipper wordt de robot de lucht in gegooit en bij de dropzone kon er vanalles opgegooid worden, zoals een treinrails, een wasmachine of een bowlingbal. Het publiek zat dan om de arena heen, behalve aan de kant waar de robots binnen kwamen. Het publiek en de roboteers worden beschermd door een beweegbare polycarbonaatwand welke aan het plafon bevestigd was. De roboteers stonden ook achter een polycarbonaat wand, maar dan een paar meter boven de bullpin.
Dit alles vond plaats in een grote vliegtuig hangar in de buurt van London.