EFWAH

Zachte bolletjes

500 gr bloem
300 ml melk, lauwwarm
25 gr verse gist
50 gr boter, op kamertemperatuur
25 gr basterdsuiker
10 gr zout
1 ei, losgeklopt of wat melk
(geklaarde) boter

Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe. Kneed minimaal 15 minuten; het deeg moet zo elastisch zijn dat je er een vlies van kan trekken waar je de krant door kan lezen

Verdeel het deeg in 10 stukjes en bol ze glad op. Leg ze op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen in een vochtige oven van max 30 graden.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 80 minuten rijzen in een vochtige oven max 30 graden.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.

 

Zachte witte bolletjes bakken – recept