Pistolets
500 gram tarwebloem, geschikt voor het bakken van brood
8 gram (bakkers)zout
10 gram suiker
6 gram instant gist
140 gram halfvolle melk op kamertemperatuur
140 gram water op kamertemperatuur
35 gram roomboter op kamertemperatuur
Doe bloem, zout en suiker in een kom en roer goed door met een garde.
voeg gist toe en roer nog eens goed door met een garde.
Voeg melk, water en boter toe en kneed in ca. 6,5 minuut in een standmixer of met de hand tot een soepel deeg waar je een vliesje van kan trekken. (Let op: het deeg is leidend, niet de gegeven tijd!)
Bol het deeg losjes op en leg het in een licht met olie ingevette kom en dek af met een deksel of huishoudfolie.
Zet de kom ca. een uur weg bij 29 graden Celsius en laat het deeg tot dubbel volume rijzen.
Druk met de vlakke hand de lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken.
Bolletjes: maak van elk propje deeg een bolletje door deze op het werkblad te leggen, je hand als een soort kooitje eroverheen te zetten en het balletje deeg met je pink naar je toe te halen en met je duim van je af te duwen. De onderkant van het deeg blijft de onderkant en moet contact blijven houden met je werkblad. Als je goed opbolt trekt de bovenkant van het deeg glad en strak.
Puntjes: bol elk stukje deeg losjes op, keer met de onderkant naar boven en druk uit tot een ovaal. Vouw de lange kant tot op het midden en druk vast, doe dit ook met de andere lange kant. Vouw dan nog eens dubbel en druk de naad goed vast. Punt indien nodig nog even op.
Leg de broodjes met voldoende tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten.
Laat 45 minuten rijzen bij 31 graden in een tochtvrije, vochtige ruimte (bijv. door een dampend schaaltje water erbij te zetten)
Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius (conventioneel).
Haal je breadlame (soort scheermesje op een stokje, of gebruik een dun, vlijmscherp mes) door wat water en snijd met vlugge streken snedes van ca. 1,5 cm diep.
Schiet de broodjes direct na het insnijden in de oven en voeg iets water toe in de metalen opvangplaat van de oven voor de stoomvorming.
Bak in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Open na tien minuten de ovendeur een beetje en laat de stoom ontsnappen.
Laat na het bakken afkoelen op een rooster. Eet het liefst zo vers mogelijk, als dit niet mogelijk is, piep ze dan even op voor gebruik.