Krentenbollen
Voor het deeg
500 gr bloem
10 gr zout
12 gr gedroogde gist
30 gr witte basterdsuiker
50 gr boter, op kamertemperatuur
1 ei, op kamertemperatuur
240 ml melk, lauwwarm
2 el speculaaskruiden + 2 el kaneel
Voor de vulling
100 gr krenten
100 gr rozijnen
60 ml water
1 kleine appel, geschild en in kleine stukjes
Bereiding: Kruidige krentenbollen met appel
Begin voor dit recept de avond van tevoren. Meng de rozijnen en de krenten met 60 ml water en laat dit een nacht wellen.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Meng aan het einde van de kneedtijd de gewelde vruchten en appelstukjes door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Bebloem het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes. Vorm bolletjes van de stukjes deeg. Trek de buitenkant van de deegbolletjes aan weerszijden naar beneden, zodat de bovenkant strak komt te staan. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 220 °C en bestrijk de bolletjes met ei. Bak de kruidige krentenbollen 13 tot 17 minuten. Bestrijk de krentenbollen na het bakken direct met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.